Vdolky
750g polohrubé mouky (1kg pol. mouky)
65g másla – rozehřátý (ne horký)-50-100g
45g cukru – 60g
2 rovné káv. lž. soli
1 žloutek
30g droždí – 40g
0,55l vody – 0,5-0,75l
olej
rozvařené jablka, hruška či povidla
tvrdý tvaroh – 3ks
kysaná smetana – 3ks
Do cca 1dcl vlažné vody rozděláme kvásek (trochu cukru a přidat droždí). Počkáme až kvásek vzejde. Mezitím dáme do mísy mouku, cukr, sůl, do jednoho důlku žloutek, do dalšího důlku kvásek, přes něj tuk, přeleji vlažnou vodou a udělám těsto, které se nechá vykynout, těsto je lepší když je řidší než hustší. Těsto necháme 1-2h vykynout.
Poté uděláme malé bochánky, které necháme ještě chvíli vykynout a potom z nich uděláme placky na vdolky (cca 1cm vysoké) nebo rozválíme těsto také na výšku cca 1cm a hrníčkem uděláme kolečka, které také necháme chvíli (cca 5-15min) dovykynout a poté smažíme v kastrůlku s hodně olejem.
ze 750g mouky máme přibližně 30-40 vdolků

Komentáře jsou uzavřeny