Nejlepší škubánky od prababičky z Radouše
Tento recept se dědí v rodině po generace.
1,2-1,4 kg brambor
300 g polohrubé mouky
1/2 kávové lžičky kmínu
1,5-2 kávové lžičky soli
Oloupat brambory, nakrájet na kostičky a dát do většího hrnce. Vodou dolít, aby byly brambory přesně potopeny. Přisypat sůl a kmín.
Když se voda začne vařit, nasypat mouku nahoru na brambory, aby vytvořila čepici. Zakrýt pokličkou a zvolna vařit 12-15 minut.
Slít přebytečnou vodu, ale tak, aby jí bylo možno v případě potřeby použít. Čepici z mouky posunout na stranu hrnce a začít šťouchat nejprve samotné brambory a postupně do nich přišťouchávat čepici z mouky. pokračovat dokud škubánky nejsou vláčné. Pokud jsou moc husté, dolít část odloženého vývaru.
Děláme je buď s mákem a nebo z nich pak smažíme placičky a nebo šišky.
A opatrně, je to návykové!

Komentáře jsou uzavřeny