Kynuté houskové knedíky
Základní těsto na 5 menších či 4 větší šišky:
Hrubá mouka 1 kg (může být i část polohrubé – např. 10-20dkg),
mléko (voda či napůl, já zadělávala kvásek v mléku, do těsta jsem lila vodu) 550 – 600 ml,
vejce 1 ks,
sůl 1,5 až 2 rovné lžičky,
cukr 1/2 lžičky,
droždí 3/4 kostky (cca 30g),
rohlíky 2 ks (nejlépe den staré).
●V misce si ze 150 ml vlažného mléka, cukru, lžičky mouky a droždí uděláme kvásek a necháme ho přikrytý ubrouskem v teple vzejít.
●Do větší mísy si vsypeme mouku, uděláme důlek a do něj vlijeme zbylé mléko s rozšlehaným vejcem. Mouku na okrajích osolíme. Vzešlý kvásek přidáme do mísy a vařečkou (robotem) vypracujeme hladké vláčné a nelepivé těsto, které nám při zadělávání dělá na povrchu bubliny. Pak do těsta zapracujeme na kostky nakrájené rohlíky. Těsto v míse podsypeme troškou mouky a uděláme ve středu těsta důlek (kyne pak pěkně rovnoměrně).
● Mísu s těstem přikryjeme ubrouskem (utěrkou) a necháme ho v teple kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
● Vykynuté těsto si z mísy vyklopíme na pomoučněný vál (pracovní plochu) a rozdělíme ho na 4 stejně velké kusy. Tyto kusy by měly vážit stejně, jinak se může stát, že některé knedlíky budou při vaření syrové a některé už převařené!
● Při tvarování si díl pomyslně rozdělíme na hodiny a zpracováváme ho tak, že ke středu vždy přimáčkneme část těsta. Nejdříve 12 h, pak 10h, pak 8 h,... a skončíme 2 h.
●Tak nám vnikne bochánek. Ten položíme spojem na nepodsypaný vál a zlehka těstem na místě zatočíme. Tím si spoj jakoby utáhneme a knedlík nám pak nebude praskat.
Hotové bochánky si položíme na pomoučněnou plochu, přikryjeme je a necháme 10 min. kynout. Vždy děláme jen tolik bochánků, kolik knedlíků budeme najednou vařit.
●Nakynutý bochánek si zlehke rozválíme do malé šišky a oběma rukama ho vprostřed lehce stlačujeme, aby jsme z něj “vyhnali” vzduch, aby nebyl po uvaření příliš porézní. Vznikne nám tvar takové jakoby “činky”. Tu pak oběma rukama rozválíme do šišky.
●Konce knedlíků lehce prstem vmáčkneme dovnitř, aby byly okraje rovné a při vaření nám nechytily brusek.
●Knedlíky necháme ještě 10 min. kynout (není nutné) a pak je vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme je přiklopené či mírně odklopené, v dostatečně velkém hrnci, protože knedlíky při vaření nabydou a musí mít v hrnci dost prostoru!
Do vařící vody vložíme vykynuté knedlíky, které předtím otřeme mokrou rukou namočenou ve studené vodě (nepopraskají). Dobře vykynuté knedlíky nám při vložení do hrnce neklesnou ke dnu. Knedlíky po pár minutách varu jemně odlepíme od stěn (případně ode dna).
●Knedlíky vaříme 18 (tolik jsem je vařila já)- 20 min. (dle velikosti) a v polovině doby vaření, je vařečkou otáčíme. Knedlíky vyndaváme z vody postupně, ale pospíšíme si, jinak se nám zbylé knedlíky převaří. Knedlíky vyndaváme podběrákem na knedlíky.
●Knedlík ihned po vyndání z vody propícháme vidlicí (zbavíme ho tak horké páry) a překrojíme ho v půli nití. Nit podložíme pod knedlík, nahoře zkřížíme a utáhneme. Tím i vizuálně zjistíme, jestli je knedlík vprostřed dovařený, či nikoliv. Pakliže je uprostřed ještě syrový, tak ho ihned vrátíme zpět a necháme ho ještě pár minutek dovařit. Pak zopakujeme postup – vyjmout, propíchat,.... Ještě teplé knedlíky pomažeme ze shora tukem (olej, 100% tuk, máslo)- nedělalala jsem.
●Knedlíky při porcování krájíme zahorka nití,či kráječem na knedlíky a nebo za studena ostrým nožem.

Komentáře jsou uzavřeny