Far breton se švěstkami
680 ml plnotučného mléka
4 vejce
150 g hladké mouky
150 g cukru
250 g sušených švestek bez pecek
vanilkový lusk či vanilkový extrakt
rum, sůl, máslo
Švestky namočíme do rumu, smíchaného s trochou teplé vody. Necháme macerovat nejméně 20 minut, raději ale několik hodin.
Troubu rozehřejeme na 200°C. Kulatou formu o průměru 22 – 24 cm nebo podobně velký pekáček pořádně vymažeme máslem.
Mléko zahřejeme až k varu s vanilkovým luskem, ze kterého do mléka vyškrabeme černá semínka. Rozšleháme vejce s cukrem a špetkou soli, přisypeme mouku a mícháme metličkou, aby nevznikly hrudky. Přilijeme asi tak na třikrát horké mléko, pokaždé promícháme. Směs nalijeme do formy, poklademe okapanými, osušenými švestkami. Pečeme asi 10 minut při 200°C, potom snížíme teplotu na 170°C a dopečeme ještě asi 40 – 50 minut. Far se nafoukne, ale po vytažení z trouby zase klesne, to je v pořádku. Na povrchu se zabarví do rezava a když na něj poklepeme, bude se trochu chvět.
Necháme vychladnout ve formě a podáváme vlažné nebo při pokojové teplotě.

Komentáře jsou uzavřeny