El MaFiJa

Taková normílní rodinka

Tarte tatin

29 listopad 2018, kategorie Recepty

800 g jablek
225 g hladké mouky
90 g másla
40 g cukru
1 vejce
špetka soli

Na karamel:
120 g cukru
40 g másla

1 Mouku dejte do mísy. Přidejte cukr, máslo nakrájené na kostky, vejce a trošku soli. Prohnětejte těsto dokud se pěkně nespojí a nevytvoří pěknou kouli. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte vychladit v lednici (stačí alespoň hodinka).

2 Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě. Na pomoučené pracovní desce ho rozválejte na ovál, který je asi o 1 cm větší než pánev, kde budete koláč připravovat. Hotový plát můžete navinout na váleček nebo přenést na talíř a nechat ještě v chladu.

3 Jablka oloupejte a nakrájejte na poloviny. Připravte si pánev, ve které budete koláč péct a vyzkoušejte si nanečisto, kolik jablíček se do něj vejde. Jablka by měla být nakládaná opravdu na těsno a mírně přes sebe, protože se při pečení smrsknou.

4 Do pánve dejte cukr na karamel. Postavte na střední plamen a počkejte, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat. Sledujte ho pozorně a jakmile dosáhne pěkně zlatohnědé barvy, tak jej odstavte.

5 Do karamelu vmíchejte máslo a promíchejte. Do karamelu postupně naskládejte připravená jablka (oblou stranou dolů). Na jablka opatrně šoupněte připravený plát těsta. Po okrajích jej zasuňte směrem dolů ke dnu pánve. Povrch několikrát propíchněte vidličkou.

6 Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Těsto by mělo být pěkně dozlatova. Po upečení koláč vyndejte a počkejte asi 5 minut. Poté jej přiklopte talířem a velmi opatrně otočte.

Komentáře jsou uzavřeny

vepřová panenka se švestkovou omáčkou Tarte aux pommes normande