Chleba od Elišky
Výborný chléb, co dělá Eliška
Kvásek:
V pixle, co je v ledničce nechat pouze tolik kvásku, aby to bylo méně než 33% výsledného kvásku.
Přidáme
100ml vlažné vody
50g hladké mouky
50g hladké celozrnné mouky
Kvásek necháme vzejít. Uděláme test. Zkusíme malý kousek kvásku hodit do vody. Pokud plave na hladině, je kvásek připravený.
Zadělání chleba:
100g kvásku
500g hladké mouky
330ml vlažné vody
2 kávové lžičky soli
semínka dle chuti a u vážení
Nejdříve dáme vodu, v ní rozmícháme kvásek. Pak nasypeme mouku a nahoru do ní zamícháme sůl. Pak celé promícháme.
Necháme 1/2 hodiny v míse.
Potom uděláme první natahování. Vezmeme kraj a dáme ho doprostřed. Takhle postupujeme po čtvrtinách, a celkem přeložíme 8x.
Postup opakujeme jak máme čas mezi intervalem 1/2-1 hodina. Jen překládáme už jen 4x. Celkem měli proces natahování opakovat 4x.
Poté by chleba by měl být alespoň 4 hodiny netknutý venku z lednice. Celkově ten venkovní proces by měl trvat 8 hodin včetně toho natahování a chilování.
Těsto vyndáme na pomoučený povrch a zarolujeme ho jedním směrem a pak ho zarolujeme druhým směrem.
Potom ho ještě podkasáme.
Po 1/2 hodině stání venku proces zopakujeme.
Tímto vytvoříme perfektní bochánek.
Připravíme si ošatku nebo misku, kterou vyložíme UTĚRKOU (s kytkovatým potiskem), kterou jemně “osolíme” moukou.
Bochánek pomoučíme a mouku rukama rozetřeme a chleba jemně hladíme.
Chleba překlopíme do misky nebo ošatky a shora opět pomoučíme a pohladíme. Utěrku zaklopíme přes chleba a dáme alespoň na 4 hodiny (nejlépe přes noc) do ledničky. Dá se urychlit dáním na 1/2 hodiny do mrazáku.
Pak vyndáme z lednice, troubu nastavíme na parní pečení s vodou, chleba překlopíme na mřížkovanou mřížku s pečícím papírem a uděláme bread art. Určitě je třeba udělat hluboký řez, aby mohl chleba pěkně prasknout v místech, kde chceme.
Pak pečeme v předehřáté troubě na 200C. Po 3 minutách pečení v chlebu opět prořízneme naříznutí pro prasklinu. Po dalších 2 minutách snížíme teplotu na 180C a pečeme cca 1/2-3/4 hodiny až ztmavne, jak máme rádi. V půlce času pečení chleba v troubě otočíme.

Komentáře jsou uzavřeny