El MaFiJa

Taková normální rodinka

Cheesecake jako z Austrálie

10 leden 2014, kategorie Recepty

Cheesecake jako z Austrálie

300 g sušenek (Esíčka nebo Koka)
70 g rozpuštěného másla

Náplň:
1000 g lučiny (přinejhorším tvarohu)
275 g cukru krupice
6 vajec
1-2 citróny – citronová šťáva (Koka víc citronu, Esíčka míň)
půl lžičky soli

Sušenky rozdrobíme do mísy a promícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklou směsí naplníme dno rozvírací dortové formy o průměru 28 cm.
Na stěny se dobře nalepí pomocí skleničky od hořčice.
Troubu předehřejme na 190 stupňů. Lučinu důkladně rozmixujeme s cukrem, citronovou šťávou a vejci a vylijeme ji na připravené sušenkové dno.
Cheesecake dáme na 30-40 minut péct do trouby (peče se tak dlouho, než začne náplň jen lehce tuhnout, nesmí být úplně tekutý, ale zase aby nebyl přepečený), poté ho vyndáme, lehce posypeme skořicí (ten esíčkový) a necháme vychladnout.
Cheescake necháme chladit 6 až 12 hodin.

Jablkový dort s pudinkem

2 listopad 2013, kategorie Recepty

Jablka oloupaná 1000 g
Skořice 1 lžička
Cukr 150 g
Dětské piškoty 240 g
Karamelový nebo vanilkový puding 2 ks

Jablka s cukrem, skořicí a 3 dcl vody rozvaříme na kaši. Pudink rozmícháme v 3 dcl studené vody a vlijeme do rozvařených jablek a za stálého míchání povaříme 2 minuty (jako pudink). Dno formy vyložíme piškoty, nalijeme na ně jablečnou kaši a opakujeme. Končíme vrstvou jablečné kaše.

Hotový dortík necháme vychladnout a pak necháme do druhého dne odležet v lednici.

Kuře na brusinkách

9 říjen 2013, kategorie Recepty

3 kuřecí čtvrtky
1 cibule
1 stroužek česneku
1 sklenička brusinek
sůl, adžika, sladká paprika, drcený kmín, kuře 7 bylin, bobkový list (cca 5 lístků), nové koření (3 kuličky), pepř celý (3kuličky)
rýže

Maso opláchneme, osolíme a okořeníme podle chuti. Do kastrolu dáme trochu másla a oleje (či jenom jedno z toho) a osmahneme trochu cibuli s česnekem a bobkovými listky, pepřem a novým kořením. Poté na tuto směs dáme kuře, chvíli osmažíme, podlijeme vodou a dáme přiklopené do trouby (200st) na cca 45min. Poté sundáme pokličku, přidáme brusinky a pečeme dokud není křupavá a barevná kůžička cca dalších 15min. Podáváme s rýží.

Kynuté houskové knedíky

23 září 2013, kategorie Recepty

Základní těsto na 5 menších či 4 větší šišky:
Hrubá mouka 1 kg (může být i část polohrubé – např. 10-20dkg),
mléko (voda či napůl, já zadělávala kvásek v mléku, do těsta jsem lila vodu) 550 – 600 ml,
vejce 1 ks,
sůl 1,5 až 2 rovné lžičky,
cukr 1/2 lžičky,
droždí 3/4 kostky (cca 30g),
rohlíky 2 ks (nejlépe den staré).

●V misce si ze 150 ml vlažného mléka, cukru, lžičky mouky a droždí uděláme kvásek a necháme ho přikrytý ubrouskem v teple vzejít.
●Do větší mísy si vsypeme mouku, uděláme důlek a do něj vlijeme zbylé mléko s rozšlehaným vejcem. Mouku na okrajích osolíme. Vzešlý kvásek přidáme do mísy a vařečkou (robotem) vypracujeme hladké vláčné a nelepivé těsto, které nám při zadělávání dělá na povrchu bubliny. Pak do těsta zapracujeme na kostky nakrájené rohlíky. Těsto v míse podsypeme troškou mouky a uděláme ve středu těsta důlek (kyne pak pěkně rovnoměrně).
● Mísu s těstem přikryjeme ubrouskem (utěrkou) a necháme ho v teple kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
● Vykynuté těsto si z mísy vyklopíme na pomoučněný vál (pracovní plochu) a rozdělíme ho na 4 stejně velké kusy. Tyto kusy by měly vážit stejně, jinak se může stát, že některé knedlíky budou při vaření syrové a některé už převařené!
● Při tvarování si díl pomyslně rozdělíme na hodiny a zpracováváme ho tak, že ke středu vždy přimáčkneme část těsta. Nejdříve 12 h, pak 10h, pak 8 h,... a skončíme 2 h.
●Tak nám vnikne bochánek. Ten položíme spojem na nepodsypaný vál a zlehka těstem na místě zatočíme. Tím si spoj jakoby utáhneme a knedlík nám pak nebude praskat.
Hotové bochánky si položíme na pomoučněnou plochu, přikryjeme je a necháme 10 min. kynout. Vždy děláme jen tolik bochánků, kolik knedlíků budeme najednou vařit.
●Nakynutý bochánek si zlehke rozválíme do malé šišky a oběma rukama ho vprostřed lehce stlačujeme, aby jsme z něj “vyhnali” vzduch, aby nebyl po uvaření příliš porézní. Vznikne nám tvar takové jakoby “činky”. Tu pak oběma rukama rozválíme do šišky.
●Konce knedlíků lehce prstem vmáčkneme dovnitř, aby byly okraje rovné a při vaření nám nechytily brusek.
●Knedlíky necháme ještě 10 min. kynout (není nutné) a pak je vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme je přiklopené či mírně odklopené, v dostatečně velkém hrnci, protože knedlíky při vaření nabydou a musí mít v hrnci dost prostoru!
Do vařící vody vložíme vykynuté knedlíky, které předtím otřeme mokrou rukou namočenou ve studené vodě (nepopraskají). Dobře vykynuté knedlíky nám při vložení do hrnce neklesnou ke dnu. Knedlíky po pár minutách varu jemně odlepíme od stěn (případně ode dna).
●Knedlíky vaříme 18 (tolik jsem je vařila já)- 20 min. (dle velikosti) a v polovině doby vaření, je vařečkou otáčíme. Knedlíky vyndaváme z vody postupně, ale pospíšíme si, jinak se nám zbylé knedlíky převaří. Knedlíky vyndaváme podběrákem na knedlíky.
●Knedlík ihned po vyndání z vody propícháme vidlicí (zbavíme ho tak horké páry) a překrojíme ho v půli nití. Nit podložíme pod knedlík, nahoře zkřížíme a utáhneme. Tím i vizuálně zjistíme, jestli je knedlík vprostřed dovařený, či nikoliv. Pakliže je uprostřed ještě syrový, tak ho ihned vrátíme zpět a necháme ho ještě pár minutek dovařit. Pak zopakujeme postup – vyjmout, propíchat,.... Ještě teplé knedlíky pomažeme ze shora tukem (olej, 100% tuk, máslo)- nedělalala jsem.
●Knedlíky při porcování krájíme zahorka nití,či kráječem na knedlíky a nebo za studena ostrým nožem.

prázdniny 2013

11 září 2013, kategorie

29.6.-2.7. – babička Zdice
3.7.-12.7. – Koryčany – Jižní Morava
12.7.- 6.8. – Slovensko
6.8.- 10.8.- babičky, Kačka, Fiala
10.8.-16.8. – Eli taneční soustředění, Fíla v Dobroměřicich s Ondrou
17.8.-24.8. – Fíla plavecké soustředění, Eli ve Zdicích
17.8.-21.8. – mamka letní oáza pro ženy
16.8.-20.8. – taťka chlapárna s Jardou v Arcu
24.8.-28.8. – obě děti Zdice
28.8.-1.9. – rodiče Jižní Čechy Františkov, Eli ve Zdicích, Fíla v Dobroměřicicíh

květen 2013

10 květen 2013, kategorie

1.5.13 – venku je nevlídno. zima a déšť, zůstáváme doma, jen dojdeme udělat zahrádku a vysít afrikány a dojít se políbit pod třešeň a břízu
3.5.10.5. Fíla vyráží na Švp na statek Výštice do Jižních Čech
4.5.- Eliška na soutěži v Čelákovicích a získává krásné 4.místo, jen jsme tam skejsli celý den i s taťkou, spí u nás Emča
5.5.- vyážíme na kola Beroun- Nižbor a poté se jedeme podívat na prarodiče do Zdic, zasejeme zde hrášek a ředvičky
7.5.- Eliška spí u Emči a taťka s mamkou vyráží do kina na Smrtelné lži
10.5. – jsme ve Zdicích
15.5.- mamka gynda
18.5. Fíla středočeský pohár v Nymburku
23.5.- návštěva sestřenic
25.5.- Eli závody Ždár nad Sázavou
26.5.- Fíla krajské přebory
30.5.-2.6. – mamka kinezka 9

Devilled kitchen

10 květen 2013, kategorie

2 stehenní kuřecí řízky
3 střední červené cibule
3 menší zelené papriky
3 rajčata či cca 10 cherry rajčátek
Kečup
Sojová omáčka
cukr
6 stroužků česneku
kurkuma
chilli jemně mleté
chilli sušené semínka
sůl olej

Maso nakrájíme na středně velké kostičky, osolíme, posypeme kurkumou a trochou chilli a dáme smažit o vyšší vrstvy oleje. Maso mícháme minimálně, necháme ho v oleji zkřupavět. Až je hotové, vyndáme ho.
Do rozehřátého oleje hodíme trochu “big chilli” – chilli semínek a poté do oleje vložíme najednou všechnu zeleninu, kterou jsme nakrájeli na drobné plátky. Chvílemi mícháme a až začne být zelenina měkčí přidáme trochu sojovky, chvíli povaříme a přidáme trochu kečupu a také trochu cukru (není potřeba). Ještě chvíli dusíme a můžeme podávat, nejlépe s rýží.

Čočkový dhál po srí lansku

2 květen 2013, kategorie

pro 3 osoby:

loupaná červená čočka (malý dětský hrníček)
trochu nahrubo nakrájené červené cibule (cca 1/4cibule, ale může být i více)
nahrubo nakrájeny 1 stroužek česneku (taky může být i více
nahrubo nakrájené trochu mrkve – cca 3 cm(ale ta být nemusí)
několik kari lístků (asi 8-10 drobných lístků)
trochu kurkumy
menší čajová lžička curry (může se vynechat a dát místo toho jenom kurkumu)
půlka čajové lžičky garam masaly
sůl
v originále je tam i trochu chilli

Čočku několikrát propláchneš a pak ji zaleješ studenou vodou (v originále je to kokosové mléko), nahážeš do hrnce všechny výše napsané ingredience a vaříš dokud nené čočka měkká a nevyvaří se voda. Trvá to cca 10-15min.

operace

12 duben 2013, kategorie

od Jánošky víme, že se máme objednávat na operace když ubývá měsíc

duben 2013

1 duben 2013, kategorie

1.4.- Velikonoce – děti opět hodují ve Zdicích, je zase zima a děti chodí v zimních bundách. Přijeli i sestřenky, ale byly při hodování moc pomalé, tak se Fíla sbalil a chodil už sám:-) Koše zase byly plné a vajíčka se jedly celý týden… – taťka začíná tenisovou ligu
5.4.- 7.4.- mamka byla na hojnosti od Bandon a bylo to super, taťka byl s dětmi na běžkách na Bedřichově
13.4.-14.4. – víkend jsme strávili na kolách – byl to první relativně teplý víkend po té dlouhé zimě. V sobotu jsme ujeli po nábřeží 40km a v neděli jsme vyrazili k Rakovníku, kde jsem udělali okruh cca 45km
16.4.- mamka oslava narozek – dostala super dárky – lávovou masáž, mobil a lístek na Ska-P
17.4.- mamka navštívila paní Burešovou a začíná svou detoxikační dietu
19.4.- oslava babičky ve Zdicích
20.4.- mamka sraz holky z VŠ a koncrt s taťkou Ska-P
26.4.- Filda s taťkou odjíždějí do Loun autobusem a spí u bráchy a u nás v Praze zase u nás spí Emča
27.4.- Eliška má první taneční soutěž v Čáslavi a jako skupina získávají 3.místo a poté doráží na oslavu v Lounech

Předchozí Další