Výborná ořechová bábovka
3 vejce
150 g másla
1 tvaroh (250g)
200 g cukru
300 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
asi 6 lžic mléka
70 g vlašských ořechů (strouhaných)
rozinky, kakao
Žloutky si utřeme s cukrem a změklým máslem.
Po částech přidáváme tvaroh, asi polovinu mléka a dobře promícháme.
Pak přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
Vymazanou a vysypanou bábovkovou formu naplníme polovinou těsta a celé to zasypeme strouhanou čokoládou.
K druhé půlce těsta přimícháme strouhané ořechy a zbytek mléka.
Dáme do formy. Uhladíme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 50min.

údaje Filda narození
Filda se narodil 26.5.2003 v 19:34, vážil 2660g a měřil 46cm

Roti - Sri Lanka
Mouka 1kg
Voda 1litr
Sůl 4 lžíce (menší)
Udělat těsto a nechat 30 min odstát.
Pak udělat bochánky a ty nechat 50min odstát.
A Pak dělat placky.
Originál od chlapíků z Mirissa.

jablkový koláč na způsob far breton
https://www.pardonyourfrench.com/skillet-caramelized-apple-cake-from-brittany/

Bleskový a nesmírně jednoduchý jablečný koláč
3 vejce
2 hrnky nastrouhaných jablek
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku oleje, nebo podle potřeby trochu víc
1 prášek do pečiva
1 hrnek krystalového cukru
mletá skořice dle chuti
1 hrnek na hrubo posekaných vlašských ořechů
1/4 hrnku hrozinek namočených v troše rumu
mletý cukr na pocukrování
Všechno smícháme a nalejeme do vymaštěné a vysypané formy, nebo plechu s okrajem. Upečeme, pocukrujeme a pochutnáme si.

2 jablka a 10 minut na tento lahodný super jemný babiččin jablečný koláč
Babiččin jablečný dort : je gurmánský a rychlý dezert bez šupin, hotový za pár minut , potřebujete jen lžíci a misku na odměrky
Ingredience se snadno zapamatují, protože nakynou, začíná to 5 lžícemi lžic mouky, 4 cukry a tak dále (5.4.3.2.1) ... kde jste, můžete dělat a vždy to bude mít úspěch .
Recept je převzat ze staré kuchařky Tupperware z roku 1970 , jedné z těch malých knížek, které dávali hospodyňkám, když zástupci chodili dům od domu dělat demonstrace. Ve Francii je to poměrně známý a ceněný dezert, a tak jsem se rozhodla vám ho nabídnout v tomto skvělém receptu.
Vlastně jsem jako obvykle změnila recept, respektive jsem udělala dvě varianty náplně, jednu originální a jednu s jinými přísadami, které jsou podle mě mnohem chutnější. –
Ingredience:
(na 20 cm formu)
na koláč
5 lžic mouky,
4 lžíce cukru,
3 lžíce mléka,
2 lžíce arašídového oleje,
1 vejce,
nastrouhaná kůra z poloviny přírodního citronu,
půl sáčku prášku do pečiva,
1 lžička skořice (volitelně),
2 jablka,
na krém (1. verze)
1 vejce,
4 lžíce cukru,
5 lžic vlažného rozpuštěného másla,
na krém (2. verze mnou znovu navštívená)
1 bílek,
2 lžíce cukru,
3 lžíce mandlové mouky,
špička lžičky vanilkového extraktu –
Příprava: Jemný jablečný koláč od babičky
Předehřejte troubu na 180 stupňů
Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Do mísy dejte mouku, cukr, prášek do pečiva, citronovou kůru a skořici, dobře promíchejte. Přidejte vejce, olej a mléko a znovu míchejte, dokud nevznikne homogenní směs.
Směs nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy, na povrch poklaďte plátky jablek a pečte 20 minut.
Mezitím si připravte krém, který nalijete na dort, vyberte variantu, kterou preferujete, a ingredience dejte do misky a dobře promíchejte.
Po 20 minutách koláč vyjmeme, přelijeme smetanou a jablečný koláč pečeme dalších 15/20 minut; by měl zezlátnout neměl by příliš ztmavnout.
Váš jablečný koláč 5 4 3 2 1 je hotový, nechte jej vychladnout a podávejte s čajem.
https://astucesaufeminin.com/2-pommes-et-10-minutes-pour-ce-delicieux-gateau-aux-pommes-de-grand-mere/

Pho Ga polévka
slepičí vývar
Na polévku
1 cibule
1 ks zázvoru
1 ks celé skořice
4 ks badyánu
8 ks hřebíčku
1 lžička celého koriandru
kardamon
sojová omáčka
rybí omáčka
sůl
pepř
Servírování
200 g rýžových nudlí
200 g výhonků fazolí mungo ve slaném nálevu
2 ks jarní cibulky
2 ks limety
čerstvé bylinky (koriandr, petržel, pažitka, bazalka…)
chilli paprika
Uvaříme vývar, scedíme,maso obereme a nakrájíme na kousky a začneme dělat polévku.
Cibuli oloupeme, přepůlíme a spolu s veškerým kořením na polévku (skořice, badyán, hřebíček, koriandr, kardamon) na suché pánvi opečeme. Přidáme i neoloupaný zázvor, který podélně rozpůlíme. Opékáme tak dlouho, dokud cibule nezačne na řezné straně lehce černat. Koření se vlivem tepla též pěkně rozvoní.
Opečené koření, zázvor i cibuli přendáme do hrnce, zalijeme kuřecím (slepičím) vývarem, osolíme, opepříme a necháme asi 30 minut vařit. Vznikne silný voňavý vývar, který můžeme hned v hrnci dochutit několika lžícemi rybí a sojové omáčky, případně jej necháme, jak je, a sojovou a rybí omáčku servírujeme spolu s hotovou polévkou, aby si každý vývar dochutil sám.
Mezitím, co se vaří vývar si připravíme ingredience na servírování: Nudle ponoříme asi na 30 minut nebo hodinu do studené vody, aby povolila jejich škrobovitost. Těsně před podávámín v sítu nebo cedníku na chvíli ponoříme do hrnce s vařící vodou nebo vývarem.
Jarní cibulky nakrájíme, spodní bílé části na tenké proužky, vrchní zelené na kolečka. Mungo výhonky slijeme, limety nakrájíme na čtvrtky, čerstvé bylinky pouze očistíme a necháme v celku, případně pokrájíme na velké kusy. Čerstvou nebo sušenou chilli papriku nakrájíme na kolečka. Do velké misky dáme porci nudlí, masa, pridáme jarní cibulku, mungo výhonky, hrst bylinek a chilli papriku.
zde je popsán recept i s obrázky
https://www.freshbites.cz/recepty/druh-jidla/polevky/vietnamska-kureci-slepici-polevka-pho-ga/
nebo tady
https://elikatesy.cz/recepty/pho-ga/

Jablečné lívanečky
1 hrnek mléka
1 hrnek polohrubé mouky
1 ks vejce
1 hrnek nastrouhaných jablek
1/3 sáčku kypřicího prášku
1 lžička cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
Bílek si oddělíme od žloutku. V misce si smícháme cukr, vanilkový cukr, žloutek a špetku soli, přidáme mouku a následně přiléváme mléko. Zbylé ingredience včetně jablek smíchejte v hladké těstíčko, do kterého na závěr vmíchejte sníh z bílků. Smažte na pánvi z obou stran malé lívance.

Ohrazenice
2024
podzim – získává se povolení pro studnu, zlidvidovalo se dříví před kůlnou, udělal se nový pidi záhonek před chajdou. posekala se třešeň vedle chajdy, dělalo se prase do mrazáku
2023
zima – děda se pustil do elektřiny v celém domě, zasadili jsme sněženky a talovínky z Prahy od Moraváků
jaro pracovalo se v Lounech, udržovali jsme záhonky vyštukoval se pokojík, odstranilo se zadní topení
léto
podzim- udělal se květinový záhonek před vjezdem pod plotem a nahoře pod ohništěm
2022
zima . taťka dostal bagr k narozkám
jaro – dělala se chajda
léto- obrovská úroda dýní, děda udělal zámkovou dlažbu na další parkování
podzim – stavba komínu u dědy, zavedená elektřina na pozemek, výpověd Rosovicům, příprava pokoje a krbu, koupil se přívěsný vozík
2021
jaro – hortenzie a bílé listopadky pod lesíkem, děda roubuje hrušky dole u sousedů a jabloň nahoře
léto – kvetou slunečnice, svazenka a pohanka
září – trvalkový záhon u včel před lesíkem, žlutý keř z Prahy, maliny a borůvky pod lesíkem a 4 hortenzie v zatáčce
podzim- taťka se stal majitelem Ohrazky
2020
jaro – sázíme s dětmi jahody a jezdíme na ohýnek během pandemie, sázíme lípy z Prahy a medvědí česněk z Libochovic
podzim – rušíme další ostružiny až k velké hrušce, sázíme lípu
taťka se zkamaráďuje s bagříkem, pilou a strunkovkou,
poprvé pracovně duben 2019
2019
jaro – začínáme odstraňovat první ostružiny a šípky
říjen – sázíme prvních 5 švestek dole u dědy
na vánoce taťka dostává lopatu, krumpáč a rýč
hotovo k zatáčce

hnědá omáčka na dovolenou
2,5kg krkovice
sůl, pepř, masox
3 cibule
Krkovici nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na rozpálený olej. Smažíme po obou stranách, dokud se maso nezbarví a nevysmaží se všechna šťáva z masa. Poté dáme maso na stranu hrnce a přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme do do mírně hněda. Zalijeme horkou vodou a vaříme asi 20-30min. Poté nandáme do sklenic, neplníme až po okraj, cca 3cm od okraje a zavaříme.
Po nandání masa a omáčky do sklenic, omyjeme kraje sklenic slivovicí, přiděláme víčka a dáme do horké vody 2h zavařovat (nebo 2×1h, ale druhá hodina se počítá až po zahřátí masa ve sklenici). Vaříme s pokličkou a voda v hrnci je cca do půlky sklenice, neměla by bublat až k víčku. Po 2h vyndáme sklenice a dáme na ně mokrý studený ručník, aby se chytla víčka, ale nesmí voda kapat na sklenici či se ručník dotýkat sklenice, jinak by sklenice praskla.
