El MaFiJa

Taková normální rodinka

Zálivka s tahini

29 listopad 2023, kategorie Recepty

tahini
šŤáva z citrónu nebo umeocet
olivový olej
světlá sojová omáčka

smícháme na půl olej s tahini, citrón a sojovku a máme hotovo!

Chicken Tikka Masala

22 listopad 2023, kategorie Recepty

na cca 3 porce:

na marinádu:
3 stehenní řízky
jogurt tučný 250ml
zázvor cca 2cm
3 stroužky česneku
lžička garama masala
trošku chilli
trošku kurkumy
trochu citrónové štávy
sůl, pepř
(může být i trochu římského kmínu)

na omáčku:
1 cibule
kousek zázvoru
1 stroužek česneku
1 lžička garam masaly
1 lžička sladké papriky
1 lžička kurkumy
1/2 lžičky římského kmínu
1/2 konzervy loupaných rajčat
trochu smetany
(mohou být i kari listy na povaření po rozmixování)

Kuřecí maso nakrájíme na středně velké kousky a osolíme. V misce rozmícháme jogurt s kořením a nastrouhaným česnekem a zázvorem. Přidáme maso a zamícháme. Dáme přes misku folii a necháme v chladu uležet min 2hod, ideálně přes noc.

Na pánvi rozpálíme tuk a osmažíme kousky kuřete. Marinádu trochu z kuřete setřeme, zbytek pak necháme od omáčky. Když je maso opečené, tak ho vyndáme stranou a do výpečku dáme smažit nakrájenou cibuli a nastrouhaný česnek a poté i koření, aby se rozvonělo. přidáme rajčata a zbytek marinády, chvíli povaříme, přidáme smetanu a také chvíli povaříme.
Poté omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem, smícháme s masem, můžeme ještě chvíli povařit s kari listy nebo bez nich.

rok 2023

3 duben 2023, kategorie

zima

Letošní dovolenou jsme nakonec vyrazili do Maroka, ano do Maroka: – ) Cena letenek byla tak neskutečně výhodná, že se nedalo odolat a když taťka nedávno přišel s tím, že se v Maroko surfuje a že by se tam někdy podíval, tak proč ne hned teď:-) Mamka sice vždycky říkala, že do Afriky neee, ale Maroko vzala na milost: – )
Odlétali jsme z Vídně s přespáním ve Znojmě a bylo to naprosto na pohodu. Za 4h letu jsme přistáli v Agadiru a jeli do ubytování, které se taťkovi moc povedlo a byl to moc hezký apt v moderním komplexu. Rodinka bez mamky se šla hned první večer vykoupat do bazénu, byla to taková sparťanská akce spíš než že by bylo takové teplo:-) V Agadiru jsme nakonec zůstali 5dni, Filda tu složil zkoušku na IESu, dojeli jsme obhlidnout vlny do Taghazutu, mamka prozkoumala Agadir, společně jsme vyrazili na hradby nad městem a obráželi místní restaurace. Sushi bylo sice dobré, ale mamka tam musela sedět ve fleesce a trvalo to věčnost. Druhý sushi podnik na konci pobytu , to už bylo jiné kafe, tam byla spokojenost naprosto se vším. Největší oblibu slavil Green light box, kde měli všechno a ode všeho. Tam jsme vyrazili i z Taghazutu oslavit zvolení Petra Pavla prezidentem.
Z Taghazutu jsme udělali výlet do Paradise valley a Eliška nám byla skvělou průvodkyní, takže ikdyž nebyla voda a nestihli jsme si dát jídlo, vraceli jsme se spokojeným jaký hezký den jsme měli.
Co nás zradilo nejvíce byl Atlantik. Rozhodl se, že během našeho pobytu bude poklidný a bez vln, které by našemu surfařskému týmu vyhovovaly. Předpověď slibovala vylepšení na konci pobytu, tak jsme se rozhodli, že vyrazíme do Marakéše a pak se vrátíme zpátky k oceánu a dojde i na to surfování. Po cestě do Marakéše jsme se stavili na písečných dunách a na dvou půjčených snowboardech sjížděli duny a užili si spoustu legrace.
V Marakéši jsme měli obrovský apartmán a dalo se topit klimatizací, tak se mamka ohřála. Ale raději ještě vyrazila nakupovat a koupila si krásný teplý zelený svetr, který pak nosila dokonce pobytu a byla vidět na dálku, co velmi ocenil tatínek. Místní krám s oblečením ocenila také Eliška, která si nakoupila asi 4 rifle a byla naprosto nadšená, jak ji sednou, to se nedá s riflemi v Čechách vůbec srovnat : – ) Také jsme vyzkoušeli ubytování v Rijádu v centru, ale na jednu noc nám to stačilo: – )
V Marakéši jsme si zamluvili úžasný zážitek a sice vaření v rodině. Ráno jsme došli nakoupit na trh (největší bomba bylo kupování kuřecího masa, kdy jsme ukázali na živé kuře, které chceme, oni ho zabili a než jsme donakoupili zeleninu, tak bylo kuře vykuchané a připravené). Kurz byl naprosto dokonalý a mamka od té doby už nepotřebovala letět dříve domů a začala si užívat Maroko, co se do té doby úplně řici nedalo. Dělali jsme kuskus, Tajine, Msemmen a pastillu, nejslabší byl kuskus, taťka byl naprosto uchvácen z Pastilli a mamka z paprikového salátu. Ten hned zkusila dělat a i msemmen, které nakonec dotáhla k dokonalosti a byly k nerozeznání od místních:-)
Z Marakéše jsme vyrazili do Essaouiry a rodinka ještě večer vlezla do vln a surfovala. Mamce se městečko moc libílo, chodila na procházky do Mediny, která byla velmi klidná oproti té v Marakéši (žádné motorky a otravní prodejci). Ujížděli jsme na palačinkách s nutellou a jahodami. Začínala sezóna jahod a marocké jahody byly výborné. Tvrdé, ale sladké a za pár korun. Takže ikdyž v jedné palačinkárně nedělali palačinky s jahodami, tak jsme jim dali naše jahody a udělali nám je, prostě Maroko: – ) Surfování nebylo až zas tak úchvatné,ale nebyla ve vodě velká konkurence, takže to mělo své výhpdy: – )
Na poslední večer jsme si zamluvili 2h výlet na velbloudech při západu slunce. Chlapci si neměli kam opřít nohy, tak těm se jelo víc nepohodlně než dámám, ale všichni jsme to zhodnotili jako hezký zážitek a vlastně jsme usoudili, že to stačilo a ani nám nechybí, že jsme nakonec nepodnikli výlet na Saharu.
No, a na závěr nás čekalo Imsouane. Malá vesnička pro surfaře, kde byl pro taťku oříšek najít ubytování, které by vyhovovalo našemu stylu. Nakonec byl úspěšný na AirBnb. První objednávku sice udělal o měsíc později, ale naštěstí si to včas uvědomil a přebookoval to správně na únor. Apartmán měl úžasnou terasu i s výhledem na moře a pěkný obýváček s kuchyňkou. To bylo super, protože Imsouane nenabízí zrovna úplně kulinářské podniky, takže jsme si vařili sami a bylo to prima zpestření a rozhodně to nebylo mínus. Od pana domácího jsme dostali i Tajine s chobotnicí, který byl výborný, ale to ocenili jenom chlapi : – ) Surfovat se muselo chodit brzo ráno. protože surfařů bylo na vlny opravdu převelice. Ale byly to vlny, o kterých taťka snil a chtěl vidět na vlastní oči. Surfování v Imsouane posiluje celé tělo, nejenom hořejší část těla. Když dojedeš vlnu, tak vylezeš z vody, dojdeš po souši na začátek a jedeš další vlnu, což byla na jednu stranu výhoda, ale na druhou stranu nevýhoda, protože se na větší vlny takto dostali i lidé, kteří by se tam jinak nikdy nepropádlovali.
Poslední noc v Agadiru, poslední jídlo v Green light housu a nečekaně deštivý a ošklivý den. Taťka s Eliškou ještě zajeli na trh, na ten trh, kde nás strejda při prvním pobytu tak krásně natáhl a udělalil nám lekci, kterou už jsme nechtěli znova opakovat.
Maroko bylo krásné, pro mamku ze začátku dost nepohodlné, ale pokud budou dobré letenky, tak do Imsouane na pár dní surfovat nemá problém přiletět : – ) Je tady obrovská výhoda, že se nemusí brát s sebou prkno, půjčovné je za hubičku, ale prý mají rušit ten výhodný let z Vídně. Ale třeba v té době bude nějaký výhodný z Prahy:-)

salát z červené čočky

28 březen 2023, kategorie

250g červené čočky
200g cherry rajčat
1 červená kapie
1 menší červená cibule
hrst čerstvé plocholisté petržele
šťáva z ½ citronu
olivový olej
sůl
(já dala i okurku a rukolu) cokoliv, co mě napadne se může přidat

Čočku uvařte do měkka, stačí 8-10min. Obvykle ji vařím krátce (5-7min) a nechám dojít pod pokličkou. Zeleninu nakrájejte nadrobno, petržel nasekejte. Na zálivku si vymíchejte 5 lžic olivového oleje s citronovou šťávou. Zeleninu promíchejte s vlažnou čočkou, dochuťte solí a podávejte se zálivkou.
hodí se i jako přiloha místo pečiva na grilovačku.
https://snadnejidlo.com/

Trhaná krkovice

19 únor 2023, kategorie

cca 1 kg vepřové krkovice bez kosti vcelku
1 malá lžíce přírodního třtinového cukru
1 malá lžíce mleté zauzené papriky z Kanárů
1 malá lžíce mletého cuminu
1 malá lžíce mletého černého pepře
1 lžička soli
trochu chilli a sušeného česneku a koriandru

Koření nasypeme do pekáče, ve kterém budeme maso péct a zamícháme ho, aby vznikla směs koření. Maso v této směsi obalíme a dáme na několik hodin uležet do chladu (klidně i přes noc).
Poté maso dáme do trouby na cca 120st, podlijeme troškou vody a pečeme do rozpadnutí, což je cca 3 – 4h. Maso trháme 2 vidličkami ještě když je maso teplé. Do masa zamícháme sosík, který vznikl v pekáči.

sladkokyselá vientmaská omáčka Nuoc Cham

16 únor 2023, kategorie

3 lžíce cukru
3 lžíce citrónové šťávy (i v kombinaci s rýžovým octem či limetkou)
2-3 lžíce rybí omáčky
česnek
mrkev
chilli – syrové nebo sušené
150ml teplé vody

cukr rozmícháme s citrónovou šťávou, přidáme teplou nebo vlažnou či i studenou vodu a dorozmícháme cukr. přidáme česnek, chilli a mrkev a dochutíme rybí omáčkou a necháme několik hodin odstát.
mrkev nakrájíme na kytičky či jinak, posypeme na chvíli solí a pak sůl smyjeme a mrkev dáme do omáčky.
někdo dělá i takto: Cukr rozpusťte ve vroucí vodě, přidejte rybí omáčku a až vše schladne, tak přidejte limetkovou šťávu, chilli, česnek, mrkev (zkusím příště)

Teryaki kuře

31 prosinec 2022, kategorie Recepty

kuřecí maso
light sojovka
sugar sojovka
oyster sauce
zázvor
česnek
sůl
cukr
škrob

Maso nakrájíme na nudličky, dáme do marinády a do ledničky uležet.Ppoté osmahneme a když se maso osmahne, tak ještě na něj nalijeme marinádu zahuštěnou o škrob a mícháme, dokud se marinádou maso neobalí.

rok 2022

16 prosinec 2022, kategorie

Zima
Rok začal ještě tvrdými covidovými opatřeními. Stále mohli do restaurací a na hory a na společenské akce jen očkovaní nebo prodělaní. My kromě Fíly byli v pohodě, jen Fildovi se stále nedařilo a celou covidovou neměl nikdy pozitivní test.
Silvestra jsme kromě Fily strávili v Praze, bylo to klidnější než loni, tak se to dalo. Nebyl sníh, tak ani Martin neodjel do Liberce.
Dovolená byla nakonec v Portugalsku, kam se jelo autem, aby se Filda bez problémů mohl vrátit domů a stihl maturitu. A nakonec bylo všechno jinak a letěli domů s Eliškou dříve, protože povolili vstup všem na všechno a Filda tak mohl na svůj maturitní ples. Rodiče si chtěli udělat svatebku, ale začala zima a pršet, tak odjeli předčasně domů.
Portugalsko bylo skvělé, měli jsme skvělý apartmán, no on to byl byt s obrovskou terasou a 3 ložnicemi a dvěma koupelnami:)
Přiletěl se za námi podívat brácha s klukama, bylo to super! Hlavní náplní Portugalska byl beach volejbal a surfování.

Jaro
Na jaře jsme se rozhodli,že postavíme na Ohrazce chajdu a tak jsme v dubnu začali. S novým bagrem, který taťka dostal k 50tinám, šly udělat základy jako báseň, ale i tak to trvalo déle, než jsem počítali. Ještě jsme i posekali stromy, které by mohly na chajdu později spadnout a tu sem něco a tu tam něco a byli jsme rádi, že jsem chajdu stačili dát aspoň pod střechu do prázdnin. Obrovským pomocníkem byl děda, bez něj bychom to dělali asi až do podzimu.
V květnu nám slavnostně odmaturoval Filda a ještě neměl ani maturitní vysvědčení v kapse a už nastoupil programovat do Seznamu.cz:-) Nakonec si vybral 3 VŠ a na všechny nastoupil – FIT, MatFyz a IES
Eli uhrála úžasně 2.pololetí, docházku měla ve většině předmětech těsně nad povolených 70% a kdyby se pani Müllerová na zemák nenaštvala, že Eli místo písemky šla zubaři, mohlo být i vyznamenání:) Naše dětičky jsou prostě úžasné.

léto
Léto jsme vyrazili jako tradičně do Bretaně:-) Tentokrát rovnou, bez žádné zastávky. Léto bylo nezvykle teplé, mamka si přivezla i zimní bundu, aby nestrádala a nebylo to vůbec potřeba. Na začátku srpna skončily vlny, tak jsme ještě popojeli v rámci Bretaně na sever na Crozon, kde si rodinka užila ještě lezení a 30st horko a pak jsme frčeli domů, neboť Filda měl domluvenou práci a Eliška se rozhodla, že pojede na německý kurz do Drážďan. Takže posledních 14 dní prázdnin si užívala v Drážďanech, Filda v práci a rodiče na Ohrazce a v Rakousku. O víkendu jsme se všichni jeli na Eli podívat, pršelo celý den, ale to nám nevadilo a den jsme si moc užili procházkou, fesťákem a kinem na Mimoňích.

Podzim+zima
V záři Filda objížděl adapťáky a s mamkou vyrazili i na mezinárodni ekonomickou olympiádu do Budapešti. Rodiče začali další rekonstrukci po panu Braném a Eliška další ročník na Přípotoční. Děti se začaly věnovat beach volejbalu, oba jsou věrní Beach klubu Pankrác. Začaly spolu obrážet turnaje a začínaji sbírat první úspěchy. Na 2 turnaje s Eliškou se nominoval i taťka, ale Filda už je lepší než on, tak jezdí dětičky spolu:) Eliška slaví i úspěchy s Klárkou a po několika 4.místěch na jaře pribylo plno 3.míst a 1.místo ve 4.lize a postupují do 3.ligy, jupí! Filda začal hrát s Antonem.
Rodiče po hektickém začátku podzimu, kdy se buď makalo na Ohrazce nebo v Lounech, vyrazili na skvělou dovolenou na Mallorku. Užívali si moře, kopců, jídla, sluníčka a skvělého ubytování. Pro mamku splněný sen, bydlela u moře s výhledem na moře:)
Silvestr se slaví v Praze, ani tatínek letos neodjel do Liberce, máme sushi, rodiče se byli projít po Dejvicích, popkorn nakoupen, filmy mohou zažít:)

Obrácený jablkový koláč Sartén

15 říjen 2022, kategorie Recepty

60 g másla
60 g bílého cukru (pro zkaramelizaci jablek)
3-4 velká jablka
2 vejce velikosti M
75 g bílého cukru
60 ml mléka
20 ml slunečnicového oleje
1/2 lžičky vanilkového extraktu
120 g pšeničné mouky
6 g prášku do pečiva

https://www.lacocinadelila.com/tarta-de-manzana-en-sarten/

Chcete-li začít připravovat jablečný koláč na pánvi, oloupejte a nakrájejte jablka na silné plátky.
Poté dáme pánev na střední/vysoký oheň a přidáme cukr a máslo.
Když se máslo rozpustí, dobře promíchejte cukr, dokud se nerozpustí.
Nyní vložíme kousky jablek, které vaříme 8 minut a občas zamícháme. Zatímco jablka karamelizují, přejdeme k dalšímu kroku.
Začínáme s naším dortovým těstem. K tomu šlehejte vejce s cukrem, dokud směs nezpění.
Poté za stálého šlehání přidáme olej ve formě nitě. Pokračujeme v integraci mléka, aniž bychom přestali šlehat. A zakončíme přidáním vanilkového extraktu. Vše velmi dobře promíchejte, dokud nebudou ingredience dokonale promíchané.
Nyní přidáme mouku a kvásek přes síto, které prosijeme přímo přes předchozí směs.
Poté lehce prošleháme. Jen tolik, aby se spojily všechny ingredience.
Vrátíme do pánve, kde vaříme jablka a přidáme mletou skořici. Promíchejte, aby se skořice dobře integrovala.
Vařte ještě 2 minuty a snižte plamen na střední/nízký. Jablka umístíme na pánev tak, aby nebyla na sobě.
Těsto nalijte na karamelizovaná jablka.
Zakryjte pánev a vařte 15 minut. Je velmi důležité během procesu neodkrývat pánev, aby koláč nespadl.
Ale lepší než vařit je strčit jí do trouby.
Po uplynutí této doby pánev odkryjeme a zkontrolujeme, zda je náš jablečný koláč hotový. K tomu píchneme párátkem a pokud vyjde čisté, budeme ho mít.
Pro vyjmutí z pánve to uděláme, jako bychom otáčeli omeletu, položte talíř navrch a otočte, abyste koláč stáhli z ohně.

Vláčná bublanina

14 červen 2022, kategorie Recepty

0.5 hrnkuolej
2 ksvejce
1 hrnekmléko
1 ksprášek do pečiva
1 hrnekcukr krupice
1 ksvanilkový cukr
2 hrnkypolohrubá mouka

Do mouky přidáme vajíčka, prášek do pečiva, vanilkový cukr, hrnek mléka, hrnek cukru a olej. Vše mixérem, nebo ručně promícháme (jak je kdo zvyklý).

Plech vymažeme olejem, nebo máslem a vysypeme moukou. Na plech vylijeme těsto a poklademe připraveným ovocem – jahody, třešně.

Hrnkovou bublaninu vložíme do předehřáté trouby na 170 až 180 °C a pečeme dozlatova (cca 30min).

Tipy a triky:
Při zadělávání těsta na bublaninu lze použít místo mléka ovocnou kompotovou šťávu. Moučník bude mít hned lepší příchuť. Třené těsto na bublaninu je hotové, když těžce odpadává z metliček šlehače zpátky do mísy. Přeslazené těsto zachráníme přidáním jablečného octa nebo citronové šťávy. Koláč bude po upečení navíc krásně voňavý.

Předchozí Další