Nádivka
5 rohlíků nebo housek
100 g anglické slaniny
200 ml mléka
4 vejce
kopička šnitlíku, kopřiv nebo něco jiného zeleného
Pečivo nakrájejte na malé kostky. Dejte na plech a vysušte při teplotě 150 °C (asi 15 minut). Troubu si pak rozehřejte na 180 °C.
Zelené listy spařte ve vroucí osolené vodě. Sceďte a ihned zchlaďte ve studené vodě. Znovu sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte. Petržel nebo pažitku nasekejte nadrobno. Anglickou nakrájejte na drobné kousky.
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky rozšlehejte v míse. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh.
Do mísy dejte pečivo. Zalijte mlékem a opatrně promíchejte. Přidejte anglickou, petržel, spařené listy, žloutky. Dochuťte solí, pepřem.
Opatrně promíchejte. Přidejte menší část sněhu z bílků a jemně promíchejte. Poté přidejte zbytek sněhu a znovu jemně sníh zapracujte. Připravenou směs dejte do vymazané formy a rovnoměrně rozložte. Dejte do trouby a u pečte dozlatova (asi 30 minut).
Díky za recept panu Cuketkovi ;-)

Krkovice zapečená v jogurtové marinádě
5 plátků krkovice bez kosti
velký tučný jogurt (400 ml)
sůl, 1 lžička grilovacího koření a 1 lžička koření steak od Antonína
50 ml vody
máslo
brambory
Krkovici naklepeme a malinko osolíme. Jogurt dáme do misky a rozmícháme v něm koření. Vymažeme pekáč, na plátek krkovice naneseme jogurt a položíme jogurtovou plochou na dno pekáče. Toto uděláme se všemi plátky a zbytek jogurtu namažeme na plátky z vrchu. Podlejeme 50ml studené vody, trochu rozmícháme a dáme do trouby odkryté péct na 180st na cca 60-75min do doby než bude maso měkké. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Mexická fazolová polévka
1 plechovka červených fazolí
1 plechovka sekaných rajčat (či 3-4 oloupaná čerstvá rajčata)
1 mrkev
1 cibule
1 menší červená paprika
3 stroužky česneku
slanina či klobása
olej či sádlo
masox
sůl, pepř, římský kmín, gril mexiko
kdo chce na ozdobení kysaná smetana, ale není nutná
Olej rozehřejeme a necháme na něm zesklovatět cibuli s česnekem a slaninou Přidáme mrkev, papriku a krátce osmahneme. Okořeníme, osolíme.
Přidáme rajčata, fazole i s vodou v plechovce, masox, trochu vody a povaříme spolu asi 10 minut.
Podáváme v talířích se zakysanou smetanou.

Tarte aux pommes normande
https://www.cuisineactuelle.fr/recettes/tarte-aux-pommes-normande-196621
https://cuisine.journaldesfemmes.fr/recette/218786-pate-sablee-rapide

Tarte tatin
800 g jablek
225 g hladké mouky
90 g másla
40 g cukru
1 vejce
špetka soli
Na karamel:
120 g cukru
40 g másla
1 Mouku dejte do mísy. Přidejte cukr, máslo nakrájené na kostky, vejce a trošku soli. Prohnětejte těsto dokud se pěkně nespojí a nevytvoří pěknou kouli. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte vychladit v lednici (stačí alespoň hodinka).
2 Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě. Na pomoučené pracovní desce ho rozválejte na ovál, který je asi o 1 cm větší než pánev, kde budete koláč připravovat. Hotový plát můžete navinout na váleček nebo přenést na talíř a nechat ještě v chladu.
3 Jablka oloupejte a nakrájejte na poloviny. Připravte si pánev, ve které budete koláč péct a vyzkoušejte si nanečisto, kolik jablíček se do něj vejde. Jablka by měla být nakládaná opravdu na těsno a mírně přes sebe, protože se při pečení smrsknou.
4 Do pánve dejte cukr na karamel. Postavte na střední plamen a počkejte, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat. Sledujte ho pozorně a jakmile dosáhne pěkně zlatohnědé barvy, tak jej odstavte.
5 Do karamelu vmíchejte máslo a promíchejte. Do karamelu postupně naskládejte připravená jablka (oblou stranou dolů). Na jablka opatrně šoupněte připravený plát těsta. Po okrajích jej zasuňte směrem dolů ke dnu pánve. Povrch několikrát propíchněte vidličkou.
6 Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Těsto by mělo být pěkně dozlatova. Po upečení koláč vyndejte a počkejte asi 5 minut. Poté jej přiklopte talířem a velmi opatrně otočte.

vepřová panenka se švestkovou omáčkou
švestková omáčka
hovězí vývar 0,2dcl
vývar ze skořice 0,2dcl
citrónová kůra
máslo
hl.mouka
sůl, pepř, chilli
3 pol.lžíce povidel
1dcl portského
Uděláme světlou jíšku s málo moukou, zalijeme studenou troškou vody, přilijeme vývary a povidla. Povaříme chvíli a přidáme a zbytek ingrediencí. Povaříme cca 15 min a mírně mícháme.
Panenku odblaníme, osolíme a opepříme a vložíme do rozpáleného oleje, opečeme z obou stran a dáme do trouby v přikrytém kastrólu na 7 min na 140 st. Po vyndání nakrájíme na plátky a dáme na talířek.

Far breton se švěstkami
680 ml plnotučného mléka
4 vejce
150 g hladké mouky
150 g cukru
250 g sušených švestek bez pecek
vanilkový lusk či vanilkový extrakt
rum, sůl, máslo
Švestky namočíme do rumu, smíchaného s trochou teplé vody. Necháme macerovat nejméně 20 minut, raději ale několik hodin.
Troubu rozehřejeme na 200°C. Kulatou formu o průměru 22 – 24 cm nebo podobně velký pekáček pořádně vymažeme máslem.
Mléko zahřejeme až k varu s vanilkovým luskem, ze kterého do mléka vyškrabeme černá semínka. Rozšleháme vejce s cukrem a špetkou soli, přisypeme mouku a mícháme metličkou, aby nevznikly hrudky. Přilijeme asi tak na třikrát horké mléko, pokaždé promícháme. Směs nalijeme do formy, poklademe okapanými, osušenými švestkami. Pečeme asi 10 minut při 200°C, potom snížíme teplotu na 170°C a dopečeme ještě asi 40 – 50 minut. Far se nafoukne, ale po vytažení z trouby zase klesne, to je v pořádku. Na povrchu se zabarví do rezava a když na něj poklepeme, bude se trochu chvět.
Necháme vychladnout ve formě a podáváme vlažné nebo při pokojové teplotě.

Marinované křidélka
kuřecí křidélka
olej
cukr, med
sušený zázvor
česnek nastrouhaný
sojová omáčka tmavá
sweet chilli omáčka
citrónová šťáva
kečup
Ingredience smícháme, množství podle intuice, víceméně podobné množství od každé ingredience, obalíme křidélka a dáme péct do pekáčku na 200st. na 30min s pokličkou a poté 20min bez pokličky

kynuté buchty
na velký pekáč je potřeba:
750g hladké mouky
1/2 lzičky soli
150g cukru
150g tuku
2 žloutky
kostka droždí
2 tvarohy (do nich cukr a 2 žloutky)
Rozděláme kvásek s cukrem a mlékem či vodou a zaděláme těsto. Necháme kynout a pak proděláme či uděláme buchty a necháme chvíli kynout. Do pekáčku dáme olej a každou buchtu v něm namočíme a přitiskneme k sobě. Pečeme na cca 180-200st. a ne moc do zhnědnutí.

výlety do přírody- výzva je 30 výletů do roka!
5.1.- Modřanská rokle
12.1.- běžky z Jizerky
