El MaFiJa

Taková normální rodinka

Brokolicový salát od babičky z Dobroměřic

6 únor 2017, kategorie Recepty

1 vařené brokolice
1/3 vařeného celeru
3 vařené mrkve
4 vařené brambory
1/2 sklenice kyselých okurek
1/2 skleničky majolky
1/2 kelímku kysané smetany
sůl
pepř
cibule

Zeleninu uvaříme do měkka, nastrouháme na struhadle a smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí s majolkou a kys. smetanou, osolíme, opepříme.

Štrůdlový jáhelník

20 leden 2017, kategorie

jáhly
jablka
skořice
cukr či med
rozinky
vejce (popř. kukuřičný škrob)
sůl
plátky mandlí
mletý kokos
máslo

Jáhlovou kaši udělejte podle návodu. Já ji dělám tak, že dávám 1:3 poměr jáhel a vody a vařím 15-17min na mírném ohni bez míchání. Předtím jáhly propláchnu ve studené vodě a nakonec na ně naleji horkou vodu a sliji. Vařit je dávám do studené vody.
Udělám jablkovou směs, kdy nastrouhám jablka, přidám cukr, skořici, rozinky (když je vejce tak vejce či sníh z bílků, trochu jsem posypala karamelovým pudinkem či kukuřičný škrob místo vajec) a poté smíchám s kaší. Dávám do pekáče, který je vymazán máslem a vysypán kokosem. Dám péct při cca 170st. na 45min, během pečení přidám na jáhelník mandle, aby se mohli zabarvit, ale dlouhým pečením nezhořkly.
Někdo dělá tak, že udělá vrstvu jáhel, vrstvu ovoce a vrstvu jáhle, možná zkusím příště. Taky do vrstvy jablek jsem viděla dávat sušené švestky, naložené den předem ve vodě.

Cake pops - Vánoční cukroví, které umí výborně Eliška

15 prosinec 2016, kategorie Recepty

Suroviny:
250g dětských piškotů
120 g cukru moučky
140 g másla
4 lžíce salka
1-2 lžíce rumu
1 čokoládová poleva
na ozdobu nahrubo nasekané vlašské ořechy (nebo pistácie)

1) Piškoty rozemeleme smícháme s moučkovým cukrem, měkkým máslem,
salkem a rumem. Vypracujeme hmotuze které tvoříme stejně velké
kuličky. Do kuliček napícháme párátka – příp. zlámané špejle.Ty pak
dáme ztuhnout alespoň na 30 min. do lednice (mu je dali na mráz).

2) Zatím rozpustíme čokoládovou polevu ve vodní lázni Kuličky ponoříme
do čokolády a posypeme sekanými ořechy, můžeme uložit do papírových
košíčků.

3) Kuličky uložíme v chladu až do konzumace.

Panang Curry

13 listopad 2016, kategorie

Panang Curry pasta – menší PL, spíše později přidávat
maso (kuřecí, vepřové)
zelenina dle výběru (cibule, cuketa, mrkev)
žampióny
rýže
olej
kokosové mléko

Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme panang pastu. Chvíli opekáme, až se pasta rozpadne. Pokud budeme dělat s masem přidáme v této fázi maso a chvíli opékáme s pastou než se maso zatáhne.
Poté přilijeme kokosové mléko asi 400ml a rozmícháme. Přihodíme nakrájenou zeleninu a dusíme do změknutí masa či zeleniny.
Někde jsem četla přidávat sojovku či rybí omáčku, možná příště zkusím, ale i takto to bylo výborné.

Almond Crossaint

11 listopad 2016, kategorie

8 den starých crossaintů
mandle plátky (cca 70g)
moučkový cukr

na sirup:
240ml vody
2PL lžíce cukru
vanilkové aroma

náplň:
100g cukru
100g mandlové mouky
1/2 ČL soli
100g másla
2 vejce

Nejdříve si připravíme sirup:
Smíchejte vodu, cukr a aroma (aroma se může přidat i nakonec). Přiveďte k varu na mírném ohni a vařte po dobu jedné minuty za stálého míchání, aby se rozpustil cukr. Poté nechte vychladnout. Je možné sirup připravit i den dopředu.

Náplň:
V robotu či ručním šlehači smícháme máslo s cukrem, poté přidáme mouku a sůl a šleháme dokud není krém. Poté přidáme postupně vejce a došleháme do krémové konzistence.

Nařežeme crossainty tak, aby z jedné strany zůstaly nerozdělené. Štětečkem potíráme vnitřní i vnější části crossaintu tak, aby byl navlhčený. Poté namažeme dovnitř croissantu cca PL náplně a cca 1PL navrch na crossaint. Posypeme mandličkami a pečeme cca 15 min (do zhnědnutí) v troubě na cca 180stupňů. Po vyndání z trouby croissanty pocukrujeme moučkovým cukrem. Jsou naprosto luxusní!

zdroj i se super obrázky:
http://chocolateandzucchini.com/recipes/bread-brioche/almond-croissants-recipe-2/

Chilli con carne

9 listopad 2016, kategorie

300g mletého vepřového masa
2 střední cibule cibule
plechovka červených fazolí
plechovka oloupaných rajčat
4 stroužky česneku
kousek červené čerstvé papriky (popř. zelené), může se přidat i kousek cukety)
sůl, pepř, gril mexiko, adžika, římský kmí, chilli (cayenský pepř)
trochu kečupu a cukru
olej
čerstvý koriandr či petrželka

Cibuli oloupeme a nakrájíme, poté ji na oleji v hrnci zpěníme společně s jemně nasekaným česnekem. Přidáme mleté maso a restujeme tak dlouho, dokud mleté maso neztratí svou růžovou barvu. Maso okořeníme veškerým kořením podel seznamu. K masové směsi dále přidáme rajčata a najemno nakrájenou papriku. Přisypeme fazole i s vodou z konzervy. Dochutíme trochu cukrem. Přidáme trochu kečupu. Dusíme přibližně 20 minut (pokud je masová směs moc hustá, můžeme naředit trochou vody). Ozdobíme zelenou petrželkou či koriandrem a podáváme s rýží.

Hummus

9 listopad 2016, kategorie

Plechovka naložené cizrny (400g)
1 Vrchovatá PL sezamové pasty Tahini
2 stroužky česneku
Sůl -1/2 čaj. lž.
2 PL olivového oleje
Šťáva z jedné poloviny citrónu-1citrónu
Římský kmín – 1/2 čaj. lž.

Do robotu dáme cizrnu, česnek, sůl, pepř, kmín, olivový olej a šťávu z citrónu. Sekacími nástavci mixujeme tak dlouho, než nevznikne hladká hmota. Pokud se vám hummus zdá moc hustý, přidejte trochu láku z naložené cizrny.

Hummus nechejte uložit v lednici a podávejte zakápnutý olivovým olejem.

Pokud budu chtít vyzkoušet jiný hummus, tak zde je inspirace:
http://ekoista.cz/recepty-na-hummus-ktere-vas-dostanou/

Recept na francouzský jablkový koláč

22 září 2016, kategorie Recepty

Na těsto budete potřebovat:
150 g hladké mouky
100 g špaldové mouky
150 g másla
1 vejce
50 g cukru.

Na náplň:
200 ml smetany
5 jablek
2 citrony,
2 vejce
jeden žloutek
cca 60 g cukru
lžičku mleté skořice.

Z mouky, másla, vajec a cukru vypracujte těsto, které dejte zhruba na půl hodinky odpočinout do lednice. Mezitím zbavte jablka jádřinců, komu vadí slupky, může je i oloupat. Pak je nakrájejte na měsíčky, které zakápnete šťávou ze dvou citronů, aby nezhnědly, a dejte je vychladit do lednice. Obě vejce rozšlehejte se žloutkem a cukrem, přidejte i smetanu, směs dobře promíchejte a dejte stranou.

Těsto vytažené z lednice rozválejte na dva až tři centimetry silný kruhový plát a opatrně jej přeneste do vymazané formy na koláč. Těsto na dno pěkně přimáčkněte, poklaďte jej jablky, které poskládáte pěkně do kruhu. Nakonec jablka zalijte směsí vajec a smetany, koláč pečte zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 200 stupňů.

prázdniny 2016

9 září 2016, kategorie

Letošní léto mělo úplně jiný nádech. Mamka byla v rekonvalescenci z květnové operace, takže se letos nekonaly žádné hory a kopce. Aby to taťku vůbec nelákalo, zvolili jsme Bretań a ukázalo se to jako výtečná volba!
Byla to velmi atypická dovolená, ale všichni byli spokojení. Taťka ráno vyrážel na surfa, mamka s ním a užívala si ranní procházky na pláži či se kochala přírodou. Dětičky se mezitím poflakovali v kempíku a většinou lezli ze spacáku až kolem poledního, když jsme se vraceli z pláže s jídlem. Odpoledne se konal většinou nějaký cyklovýlet a absolvovali jsme i několik výletů po okolí (Cap Sizun, Point de Raz) po krásném pobřeží. Celou dobu jsme se nehnuli z jednoho kempu, měli jsme naprosto dokonalé místečko, tak proč odjíždět:)
Počasí jsme chytli i teploučké (bylo i 33st), ale převážně bylo kolem 20-22st a slunko. Pokud pršelo, tak spíš po anglicku velmi jemně, spíš mrholilo.
Jen Fílípek měl letos smůlu na úrazy. Hned 14.7. si namlel na kole dost nešťastně si odřel koleno, které se mu hojilo víceméně celou dovču. Pár dní před odjezdem si šel nakonec vyzkoušet prkno, ale hned první den dostal prknem do hlavy, takže zase rychle skončil:-( Ale taťka říkal, že mu to moc šlo, tak je aspoň natěšený na příští rok.
Ochutnali jsme plno francouzských dobrot. U taťky zvítězila fr. kremrole, mamka s ujížděla na jablkovém koláči, Eliška na pudingu se švestkama a Fíla asi na všem. Mamku s Fílou ještě zaujali pohankové palačinky se sýrem a vejcem, Eli je měla nejraději s cukrem.
Dodrželi jsme i tradici setkat se s Jardovcema a Baloušema v cizině. Tentokrát to bylo jen na jeden den. Bylo to cestou do Francie v Juře. Objevili jsme kempík, kde zrovna zrekonstruovali sociálky a celý kemp jsme měli pro sebe. Vyráželi jsme 4.7., ale do Francie jsme nakonec dorazili až 10.7. Tou dobou se konalo i MS ve fotbale ve Francii. semifinále jsem sledovali v Saaabruckenu přímo na hranicích Francie s Německem, vyhráli Francouzi. Finále už pak první noc v La Torche, kde Francie prohrála ve finále.

4.7. -10.7.cesta do Bretaně přes Juru
10.7.-8.8. La Torche – kemp
9.8.-22.8 Fíla se Štěpovou rodinou v Chorvatsku
13.8.-20.8. Eliška soustředění s Dominem
18.8.-21.8. mamka Bohyně na Buchově
24.8.-27.8. u babičky v Lounech
27.8.-29.8. Kamencové jezero – kolo a vodní lyže, velké teplo
29.8.-31.8. u babičky v Lounech

homeo při očkování

25 červen 2016, kategorie

než se jde očkovat, tak se nasadí den předem večer
rhus toxicodendron 9ch 0-0-5 a bere se to ještě 5-7dní 0-0-5 po očkování

Předchozí Další